воскресенье, 2 июля 2017 г.

Об’єднання мешканців Фастова на основі громадських проектів міста


Ще в античні часи визначення суспільства сприймали на основі ідей Платона та Аристотеля, які розглядали його як форму для втілення ідей справедливості. Не дивно, що така концепція дожила і до наших часів.


У 2014 році в Україні відбулись події, які надихнули людей на створення громадянського суспільства за принципами справедливості, що є основою європейських цінностей. Але дострокові центральні та вчасні місцеві вибори, хоч і відбулись за демократичними принципами, поки не дали того результату, якого чекали прогресивно налаштовані громадяни.
Відповідальність, ініціативність та некорумпованість, на жаль, залишаються дефіцитом у владних структурах. Бажання негайних змін спонукало активних особистостей об’єднувати людей навколо ідей у вирішенні проблем місцевого характеру, а саме: стан засміченості території, дотримання норм правопорядку та громадського співіснування, забруднення водоймищ підприємствами та в інших екологічних питаннях, покращення благоустрою та озеленення міста тощо. Тобто все те, що залежить в більшій мірі від самих громадян, від їхнього бажання жити у цивілізований спосіб.

У християнстві існує особистий договір людини з Богом (Заповіт). Громадянському суспільству також потрібен договір, в якому закладається суверенітет народу, про який писав ще Жан-Жак Руссо. І якщо за Марксом люди в суспільстві скріплені працею, то соціолог сучасності Макс Вебер закладає в основу існування громадянського суспільства соціальну дію. І фастівчани це підтверджують створенням низки суспільно-активних груп, які мають певний соціальний вплив.

Так, в перші дні Революції гідності у Фастові активісти створили місцеву самооборону, яка виконувала функції вартових, які в межах своїх повноважень за критеріями моралі стежили за правопорядком в місті. За даними прокуратури протягом 2014-2015 років рівень злочинів в місті зменшився на 14 відсотків. На сьогодні ця соціальна дія має перетворитись на потужну суспільно-правову організацію «Фастівська Варта», яка зможе за наділеними їй місцевою радою повноваженнями та згідно Статуту організації пліч-о-пліч з правоохоронцями забезпечувати виконання закону на території міста.

За вирішення проблем зі стихійними та несанкціонованими сміттєзвалищами у місті в 2014 році розпочала роботу створена група «Фастів – чисте місто», яка сьогодні налічує понад півтисячі учасників. Четвертий рік поспіль свідомі фастівчани у квітні місяці збирають сміття у проблемних локаціях міста та вигрібають непотріб, звільняючи Фастів від сміттєвих звалищ, сухого гілля кущів, вичищаючи забруднені берегові зони пляжів. Сьогодні така робота санітарів довкілля є вагомою допомогою комунальним службам міста, які під час толоки надають техніку для вивозу сміття на полігон твердих побутових відходів.

У 2016-2017 роках екологічна група «Фастів – чисте місто» разом із ГО «Зростаюче майбутнє» спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Lets do it Ukraine» і зусиллям міської влади, бізнесу та громади зібрали майже 200 тонн сміття на більше ніж 25 локаціях міста та району, а також встановили 25 урн для сміття.

Активність фастівчан у покращенні благоустрою міста продемонструвала соціальна група «Фастів – місто квітів». На залучені від меценатів проекту кошти було висаджено та облаштовано 5 клумб в центрі міста, близько 30 – в усіх освітніх закладах та деяких мікрорайонах Фастова. Оригінальні квіткові клумби були стилізовані під прапори країн – членів Ради Європи та Євросоюзу. Враховуючи те, що фастівська громада з 2014 року тісно співпрацює з Радою Європи, у рамках підпроекту «Квіти – символи європейських держав», місто взяло участь у конкурсі, який проводив Конгрес місцевих та регіональних влад ради Європи. За результатами конкурсу Фастів став переможцем, отримавши «12» зірок за об’єднання громади на демократичних засадах та розвиток екології в місті.

Завдяки зусиллям тієї ж групи за благодійні кошти в місті з’явилась інсталяція з латинських літер «FASTIV», на відкритті якої під час проведення європейського тижня місцевої демократії були присутні голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, радник посольства Польші Іоанна Юревич та Світлана Грищенко, представник Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи.

Тепер у місті створено відділ озеленення, а здійснення робіт з утримання та видалення зелених насаджень на об'єктах благоустрою міста покладено на Фастівський комбінат комунальних підприємств.


Фастівчани об’єднались з метою зробити місто кращим і завдяки громадській ініціативі довели суспільству, що спільні соціальні проекти мешканців, міської влади та бізнесу можливо успішно реалізовувати, а значить дбати про своє місто, розвиваючи його інфраструктуру. Наступним кроком об’єднання громади у втіленні соціальних ініціатив стає реалізація громадського бюджету, участь фастівчан в якому сьогодні представлена у 24 проектах, які мають покращити життя людей в місті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Розвиток малого підприємництва у місті Фастові

Аналізуючи стан та розвиток малого бізнесу в місті Фастові, в останні роки кількість підприємств має чітку тенденцію до зменшення. Станом ...