воскресенье, 2 июля 2017 г.

Громадська активність у бюджеті участі міста

Співпраця активних громадян і місцевої влади багато років виглядала формально. На папері вирішувались необхідні питання, але грошей для їх реалізації могло не бути. Зустрічі та спілкування існували, але без чіткого і зрозумілого механізму втілення громадських задумів у життя.


Сьогодні в Україні з’явився інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни можуть брати участь у прийнятті рішень щодо розподілу бюджетних коштів – партиципаторний бюджет або бюджет участі. Певний відсоток від загального місцевого бюджету спрямовується на реалізацію проектів, автори яких – громадяни міста, що своїми планами та ідеями переймаються розвитком його інфраструктури.

Бюджет участі з’явився вчасно, адже в багатьох місцевих громадах, зокрема у Фастові, періодично створюється конфліктна атмосфера між людьми та обраними місцевими депутатами, які, на думку суспільства, неефективно використовують народні гроші. Значну роль в цій недовірі зіграв існуючий Закон України «Про місцеві вибори», який передбачає обрання депутатом за списком партій, а не тільки за кількістю голосів виборців, як це було раніше при єдиній мажоритарній системі. В таких умовах іноді переможцями у виборних перегонах стають справжні аутсайдери за підрахунком голосів.

Не надто зменшився й рівень лобіювання депутатами питань, пов’язаних з власними інтересами або інтересами бізнесу. Все це відбувається на фоні загального збільшення доходної частини міських бюджетів, як результат бюджетної децентралізації в Україні. Тож частина видатків на виконання самоврядних повноважень зростає, а ефективність їхнього використання може зменшуватись, якщо громада не контролює процес розподілу і не тримає ініціативну участь у проектах щодо розвитку місцевої інфраструктури.

Ідея створення громадського бюджетування народилась у Бразилії близько 30 років тому. За той час бюджет участі поширився світом і сьогодні використовується 200 місцевими спільнотами. З досвіду Польщі, яка тільки у 2011 році запровадила партиципаторний бюджет, його опоненти вважали, що мешканцям не варто давати право розпоряджатися коштами, оскільки замість важливих проектів у центрі міста можуть з’явитись гойдалки та пісочниці, якісь пристосування для катання на роликах або лижах, – тобто, зовсім не те, що має вагоме значення для усіх містян. Двома роками поспіль переконалися, що більшість проектів стосуються проблем повсякденного життя. І мешканці міста можуть брати активну участь та впливати на прийняття рішень у місті.

29 грудня 2016 року рішенням Фастівської міської ради була затверджена Програма «Партиципаторне бюджетування (бюджет участі) на 2017-2020 роки», в якій визначена мета, обґрунтування шляхів, перелік завдань і заходів, строки та етапи її виконання у місті Фастові. Депутати визначились із щорічною сумою громадського бюджету у 500 тисяч грн., які мають розподілитись для фінансування 4 малих проектів до 50 тисяч грн. і 2 середніх до 150 тис. грн.
Проекти фастівчан, що подані на конкурс у 2017 році, торкаються різних гуманітарних та соціальних сфер життя. Освітні проекти направлені на інтелектуальний розвиток особистості. Низка проектів з облаштування спортмайданчиків для бодібілдингу, воркауту та фітнесу мають мету виховувати здорове покоління фастівчан, як і проекти з області культури – плекати в людях прагнення до мистецтва. Ініціативи щодо благоустрою міста представлені проектами від розмальовування зупинок, освітлення знаків пішохідних переходів до розаріїв та ландшафтних рішень.


Активність жителів Фастова, їхня ініціативність у конкурсі проектів громадського бюджетування зумовлено єдиним бажанням розвинути інфраструктуру міста та поліпшити умови життя в усіх його сферах. Сподіваємось, що в голосуванні як в паперовому, так і в електронному вигляді, візьме участь широка аудиторія, щоб визначити свої пріоритети серед представлених на конкурсі ідей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Розвиток малого підприємництва у місті Фастові

Аналізуючи стан та розвиток малого бізнесу в місті Фастові, в останні роки кількість підприємств має чітку тенденцію до зменшення. Станом ...