четверг, 6 июля 2017 г.

Розвиток малого підприємництва у місті Фастові

Аналізуючи стан та розвиток малого бізнесу в місті Фастові, в останні роки кількість підприємств має чітку тенденцію до зменшення. Станом на початок 2015 року у місті було зареєстровано 4148 субєктів підприємництва, що на 311 платників податків менше ніж в аналогічному періоді 2014 року. У 2016 та 2017 роках мотивів такої депресивної динаміки стало ще більше. Тільки через зміну правил оподаткування з 1 січня 2017 року лише за один місяць закрили свій малий бізнес в Україні понад 128 тисяч  фізосіб-підприємців. Це призвело до зменшення робочих місць, тим самим створюючи негативний вплив на соціально-економічний розвиток всієї країни і в особливості таких міст як Фастів. Адже розміри місцевих бюджетів малих міст в значній мірі залежать від сплати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що працюють на підприємствах міста, і також від єдиного податку.


Тим часом в Україні триває чергова хвиля безробіття, пов’язана не лише з економічною кризою, а й з воєнними діями на сході та великою кількістю переселенців з тимчасово окупованих територій. За словами прем’єр-міністра, розмір державного боргу України на сьогодні складає близько 80 відсотків ВВП республіки. Зважаючи на це, уряд мав би поквапитись у реалізації конкретних програм сприяння розвитку малого підприємництва в країні. Зволікати в таких умовах вкрай ризиковано, адже відновити довіру людей до нових правил гри та відродити бажання займатися власною справою доволі непросто.

Чи може місто власними ініціативами та законотворчими актами в межах своїх повноважень створити на власній території сприятливі умови для розвитку малого бізнесу?

Сьогодні на фастівських підприємствах офіційно працює близько 17 тисяч людей. Проте на заробітках за межами міста шукають кращої долі майже 6 тисяч осіб. Як правило, це – молодь. Враховуючи те, що ІТ-галузь є найдинамічнішим сегментом світової економіки, і вже у 2020 році кожна третя вакансія в світі буде зі сфери ІТ, можемо зазначити, що саме в цій сфері фастівська молодь вимушена витрачати свій трудовий ресурс, працюючи у столичних офісах на розвиток іншого міста.

Як правило, фаховий та досвідчений програміст прагне мати власну справу і оформлює свою діяльність як підприємець. Навколо нього гуртуються інженери суміжних напрямків, що не відносяться до конкретного програмування, але також високооплачувані в усьому світі: СЕО-спеціалісти, менеджери проектів, бізнес-аналітики, фахівці інформаційної безпеки, системні адміністратори, професійні рекрутери тощо. Створення умов для відкриття бізнесу ІТ-галузі та працевлаштування в цьому відповідної категорії молодих спеціалістів може стати добрим та гучним сигналом для повернення до рідного міста багатьох фахівців. Це дасть місту додаткові надходження до бюджету і сприятиме розвитку місцевої інфраструктури.

Фастів – Силіконова долина! Що для цього потрібно?

– Усунення адміністративних та організаційних перешкод у підприємницькій діяльності;
– формування сприятливого правового середовища для розвитку підприємництва;
– забезпечення швидкісним Інтернет-зв’язком при відсутності будь-якої монополії у його наданні;
відкриття коворкінгового центру з програмою по підтримці IT підприємництва;
– створення міської пільгової іпотечної програми для придбання житла молодими спеціалістами;
– створення рівних умов для суб’єктів підприємницької діяльності у використанні ресурсів територіальної громади міста на конкурентній основі (конкурс, аукціон);
– удосконалення інфраструктури підтримки підприємництва, зорієнтованої на надання комплексних та доступних послуг для підприємців;
– стимулювання активності малого підприємництва (міські конкурси, премії по відзначенню успішних підприємств міста);
– розвиток міжрегіонального та міжнародного економічного співробітництва;
– розвиток системи інформаційного забезпечення підприємців;
– створення умов для розвитку підприємницької ініціативи соціально вразливих категорій населення;
– підвищення бізнес-освіти підприємців та сприяння створенню ради підприємців.


У результаті реалізації цих заходів збільшиться кількість суб’єктів малого підприємництва, від сплати податків та зборів яких зросте обсяг надходжень до бюджетів усіх рівнів, що призведе до розширення міської інфраструктури і покращить життя людей. На державному рівні гарантією успішного розвитку малого бізнесу має бути зниження фіскального тиску на діяльність суб’єктів підприємництва, зрозумілість і прозорість українського податкового законодавства та доступність мікрокредитування на рівні від 3 до 5 відсотків річних у національній валюті.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Розвиток малого підприємництва у місті Фастові

Аналізуючи стан та розвиток малого бізнесу в місті Фастові, в останні роки кількість підприємств має чітку тенденцію до зменшення. Станом ...