пятница, 23 июня 2017 г.

Аналіз впливу закону про місцеві вибори 2015, на політичне середовище міста Фастова 2015-2017 років.

Перше, що хотілось би зазначити в даному аналізі – це проблематика, яку спричинив закон про місцеві вибори 2015 року. У виборах 2015 року до Фастівської міської Ради. Основними претендентами була низка партій, це: БПП, «Батьківщина», «Самопоміч», «Радикальна партія О. Ляшка», «ВО Свобода», «УКРОП», «Третя Сила», «Нові обличчя», «Опозиційний Блок», «Сила людей». Із них, до Фастівської міської Ради пройшли всі вищезазначені партії та обєднання, окрім «Сили людей».


Кон’юнктура розподілу мандатів, після оголошення результатів та формування міської Ради склалась така:
Нові Обличчя – 9 мандатів + міський голова = 10 мандатів;
БПП – 5 мандатів;
«Самопоміч» - 4 мандати;
«Батьківщина» - 4 мандати;
«Радикальна партія О. Ляшка» - 3 мандати;
«Третя Сила» - 3 мандати;
«Свобода» - 2 мандати;
«Укроп» - 2 мандати;
«Опозиційний Блок» - 2 мандати.
Кількість виборців в уточнених списках виборців – 41596 осіб.

Хочу відмітити особливість переваг надання голосів тим чи іншим партіям чи виборчим об’єднанням, виборцями міста Фастова. Головною тезою і мотивуючим фактором, на мою думку було – «я віддаю свій голос в першу чергу за: а) людину, а не за партію, б) Людину яку я знаю і вона не замішана в корупційних схемах, в) яка ще не була депутатом Фастівської міської ради, г) тим хто виконав свої обіцянки, будучи депутатом минулих скликань.»

Таким чином, партія «Нові обличчя», у місті Фастові набрала, найбільшу кількість голосів на переважній кількості дільниць. Виборці голосували за особу в першу чергу, як я вже писав вище, а не за партію чи виборче обєднання. Суспільство нашого міста, на мою думку мало чітку, виважену позицію: «Вибирати нових, вибирати незаплямованих, вибирати конкретну особу». Що в певному плані було прагненням виборця до чистої мажоритарної системи і  не було задоволено і виконано законом про місцеві вибори 2015 року.

Будучи представником фракції, яка набрала більшість на виборах, хочу відмітити основні аспекти, на виборах 2015 року, до Фастівської міської ради:
1)      Партія «Нові обличчя» не вимагала від нас бути членами партії «Нові обличчя» що є вагомо, бо ми не знали що буде з партією далі і хто може бути керівником партії «за лаштунками». А закон про вибори 2015 року ВИМАГАЄ, кандидата в депутати, йти на вибори виключно від партії. Цю норму закону, я вважаю не демократичною в ракурсі всього закону і очікувань народу.
2)      Нашій команді – не важливо було від якої партії ми підем на вибори. Чому? Ми вибирали партію – яка найменш заплямована в корупції та минулих непорозуміннях у владі. Так само, як народ вибирав депутата від свого округу.
3)      Наша команда складалась з інтелігенції, представників освіти, АТО, та громадських діячів. До речі, єдиний АТОшник, який зайшов до Фастівської міської Ради, був із нашої команди.
4)      Ми намагалися створити команду ОСОБИСТОСТЕЙ, яким беззаперечно довіряють фастівчани, а не команду ОСОБИСТІСТЬ, якій довіряють, як певному бренду. І в нас це вийшло.

Негативні наслідки закону про вибори 2015 року у місті Фастові:


Не дивлячись на тотальну перемогу на більшості округів міста Фастова, а це 34 округи, наша фракція отримала лише 9 із 34 мандатів;
Стаття 4. закону про вибори 2015 Рівне виборче право
1. Місцеві вибори є рівними. Громадяни України беруть участь у відповідних місцевих виборах на рівних засадах. – не виконується.

2) Очікування громадян, побачити в міській раді тих осіб за кого вони голосували, читаючи їх прізвище в бюлетені і знаючі їх справи – не справдились.

3) Особисто я, мав відрив від попереднього кандидата на своєму окрузі у 60 голосів із 600 (округлюю) – і не пройшов до Ради за результатами. А пройшов, тоді, коли один із наших депутатів поклав мандат, в звязку з переходом на роботу заступника міського голови.

4) Більшість, у прийнятті певних рішень, сформувалась із представників бізнес кіл, які, як і раніше були при владі у тих командах, проти яких протестував Майдан. Тобто термін «Революція гідності» й досі девальвується.

5) «Нібито демократичні сили» у міський Раді, більше схиляються, не до демократичної коаліції відповідно до прагнень виборців, а до політичної коаліції з представниками бізнес кіл, які за кількістю голосів на виборах, не мали пройти в раду.
6) Очікування виборців – не виправдовуються. Через це, зростає обурення в суспільстві.
7) 2017 рік – лунають пропозиції про неспроможність обєднання демократичних сил у міській раді.

8) Пропозиції розпустити Раду і оголосити, позачергові вибори. Так як обєднання територіальних громад і вибори до них – не вважаються реалістичними зараз. Бо владі прийдеться розпустити селищних депутатів, а відповідно позбутися такої купи підтримки, а може й переходу їх до опозиції.

Що треба змінити у виборчому законодавстві?


На моє переконання, винні у ситуації, яка склалась у міській Раді Фастова не особи, які туди зайшли, а законодавство, яке їх туди пустило.

1)      Голова партії, яка бере участь на виборах – не має проходити в міську раду «автоматом», при наборі партією прохідного відсотку голосів. А виключно за результатами голосів виборців, які в малому місті знають його в обличчя.

2)      Стаття 12.2. Суб’єкти виборчого процесу. Повинен бути змінений і участь саме у місцевих виборах можуть брати Громадські організації та громадські обєднання. Бо саме вони, переважно в реальному житті є незаангажованими, діючими кластерами громадського суспільства малого міста.

3)      Розділити закон про вибори до місцевих рад на «Великі міста» і «Малі міста». Специфіка відносин громади в мали і великих містах суттєво розрізняється. Велике місто – це як маленька держава, мале місто – як велика родина. Погодьтесь, це дуже суттєво!

4)      У малому місті 20-100 тис мешканців, повинна діяти виключно мажоритарна система виборів – де виборці вибирають особу, якій вони довіряють. До поки не сформується класична система партійності політичного середовища, яка діє в США та Європі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Розвиток малого підприємництва у місті Фастові

Аналізуючи стан та розвиток малого бізнесу в місті Фастові, в останні роки кількість підприємств має чітку тенденцію до зменшення. Станом ...